Maramureș, locul unde mașinile urcă singure în loc să coboare
La 2-3 km de Budești, între localitățile maramureșene Budești și Cavnic, au loc fenomene fizice neobișnuite: pe panta de pe acest drum, lucrurile urcă singure, în loc să coboare.
Oamenii locului au ținut secret acest fenomen, de teamă să nu se creadă că sunt nebuni. „Mie mi s-a întâmplat chiar înainte de Revoluție. Conduceam o Skodiță veche și se încălzise motorul. Am oprit să se răcească. Mașina a luat-o în sus pe deal. M-am temut să vorbesc atunci, că ar fi zis lumea că am păsărele în cap”, spune Virgil Bozga, care a verificat apoi fenomenul și cu o dubiță de două tone, fără încărcătură, și a observat aceleași efecte, (declarație publicată în evz.ro in 2006).
Fenomenul maşinii care urcă singură dealul a fost întâlnit în mai multe locuri din ţară (zona Bucium, din Iaşi, Munţii Gutâi, la trecerea dintre Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, Pasul Tihuţa şi chiar o porţiune în Babadag, Tulcea, Obârşia Lotrului, Buzău sau Măgura Baciului – Bacău), cel mai cunoscut loc este însă în Maramureş, pe drumul mai sus amintit.
Pe aceeași pantă, oamenii spun că apa urcă în loc să coboare, contrazicând orice lege a fizicii.
„Ceea ce stă la baza acestor fenomene ieșite din comun este ceea ce specialiștii numesc ‘mascon’, un termen internațional folosit, care înseamnă ‘concentrare de masă’ și provine din sintagma în engleza, ‘mass concentration’. Masconul cu proprietăți feromagnetice atrage obiectele în sus, ca un magnet. În același timp, concentrarea de masă de metale foarte grele, aflată la mică adâncime, atrag prin greutatea lor și astfel obiectele urcă, în loc să coboare”, a declarat pentru evz.ro, Adrian Patrut, președinte al Societății Române de Parapsihologie, doctor în chimie, conferențiar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Alți specialiști susțin o teorie mult diferită. Se pare „că totul este o iluzie optică și că nu este vorba despre un fenomen paranormal sau despre o zonă puternic magnetizată. În realitate, drumul coboară și nu urcă, peisajul este cel care creează această senzație. Experţii susțin că este vorba despre o rupere de pantă cu schimbare de unghi, care dă impresia de deal.” (stiridecluj.ro)
Oamenii locului și mulți turiști, cred cu tărie că este vorba despre un fenomen paranormal, sau despre o zonă puternic magnetizată.
reportaj de Mădălina Corina Diaconu
surse: evz.ro, romaniatv.net, stiridecluj.ro
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
De ce nu se verifica panta cu o cumpana?
Nici echipa de la discovery channel n-au dat raspuns clar si au fost in urma cu cativa ani si au studiat panta aproximativ luna. Am fost prin zona de multe ori. Sticlele de apa, autocarele pline cu oameni, toate urca.
Nu înțeleg de ce se continuă exploatarea acestui ”mit”. Au fost la fața locului topografi cu dotările necesare și au demonstrat că este o iluzie optică.
Care topografi? Eschivări ?
Daţi pe google ,,goce satelite” şi vă explică fenomenul.Nu e nimic spectaculos,acceleraţia gravitaţională este deviată,nu trece prin centrul Pământului deoarece densitatea acestuia este neuniformă.Ca atare,în acel loc unghiul acceleraţiei gravitaţionale si suprafaţa drumului fac un unghi mai mare de 90 de grade iar maşina este împinsă la deal.Dacă panta ar fi mai mare unghiul amintit ar scădea sub 90 de grade şi anomalia n-ar putea fi detectată.Tot Pământul prezintă astfel de fenomene dar nu peste tot avem un drum bine plasat cu pantă suficient de mică ca să-l descoperim.Cum spun,citiţi şi nu spuneţi prostii.