Poarta vântului din Marea Arabiei

Locația și istoria orașului Gwadar i-au oferit un amestec unic de culturi. Influența arabă este puternică, o consecință a erei Oman și a proximității sale de Peninsula Arabă.
Rămășițele clădirilor din epoca Oman pot fi găsite și în oraș.
Asia Centrală și Asia de Sud, cuprinzând regiunea Caspică, republicile din Asia Centrală, Afganistan și Iran, precum și „lacul” bogat în energie numit Marea Caspică, este o regiune semnificativă datorită perspectivei monetare uriașe și a poziționării vitale din punct de vedere geografic, care a format regiunea ca piesă centrală pe arena internațională. Iranul a declarat, de asemenea, sprijin pentru dezvoltarea Gwadar și a portului său.
Cuvântul „Gwadar” este o combinație de două cuvinte Balochi – guad înseamnă vânt și dar înseamnă poartă sau ușă, astfel Gwadar înseamnă „poarta vântului”.
Gwadar este un oraș-port situat pe coasta de sud-vest a Balochistanului, Pakistan. Orașul este situat pe malul Mării Arabiei, vizavi de Oman.
Gwadar este al 100-lea oraș ca mărime din Pakistan, conform recensământului din 2017. A fost o posesie de peste mări a Omanului din 1783 până în 1958. La 2 aprilie 2021, Gwadar a fost declarată capitala regiunii Balochistan de Sud.
Principala preocupare industrială este o fabrică de prelucrare a peștelui. Gwadar a devenit parte a sultanatului Muscat și Oman în 1797 și abia în 1958 orașul și hinterlandul învecinat au fost schimbate din Oman în Pakistan.
Gwadar a intrat în centrul atenției după războiul Kargil, când Pakistanul a simțit nevoia de a avea un port naval militar și drumul Karachi-Gwadar (Autostrada de coastă) a fost construit în scop de apărare.
Pentru cea mai mare parte a istoriei sale, Gwadar a fost o așezare de dimensiuni mici și mijlocii, cu o economie bazată în mare parte pe pescuitul artizanal.
Valoarea strategică a locației sale a fost recunoscută pentru prima dată în 1954, când a fost identificat ca un loc potrivit pentru un port de apă adâncă de către United States Geological Survey, la cererea Pakistanului, în timp ce teritoriul era încă sub stăpânire omană.
Potențialul zonei de a fi un port major de apă adâncă a rămas neexploatat sub guvernele pakistaneze succesive până în 2001, când a fost inițiată construcția primei faze a portului Gwadar.
În aprilie 2015, Pakistanul și China și-au anunțat intenția de a dezvolta Coridorul Economic China-Pakistan (CPEC) care face parte din ambițiosul One Belt, One Road al Chinei.
Gwadar are un rol important în CPEC și, de asemenea, se preconizează a fi legătura dintre proiectul One Belt, One Road și Maritime Silk Road.
Proiecte de infrastructură vor fi investite în oraș cu scopul de a lega nordul Pakistanului și vestul Chinei de portul de apă adâncă.
Orașul va fi, de asemenea, locul unei instalații plutitoare de gaz natural lichefiat, care va fi construită ca parte a segmentului mai mare al proiectului gazoductului Iran-Pakistan.
În septembrie 2016, Autoritatea de Dezvoltare Gwadar a publicat o cerere de licitație pentru pregătirea exproprierii și strămutarea orașului vechi Gwadar.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu